Elkészítési idő: elő sütés - kb. 15-20 perc, másodlagos sütés - 40 perc
Töltelék sütési idő: kb. 15 perc
Sütési hőfok: 180 fokos, légkeverés
Pite tészta
- 45 dkg átszitált finom liszt
- 20 dkg hideg vaj
- csipet só
- 10 dkg porcukor
- 2 db közepes méretű tojás
Töltelék
- 25-30 dkg kemény körte
- 10 dkg cukor
- 2 ek. Tokaji Eszencia
- 2 ek. friss citromlé
Elkészítés:
A lisztet és a kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk, elkeverjük a porcukorral és a sóval. Felütjük a tojásokat kissé felverjük. Nagyjából fél tojásnak megfelelő mennyiséget félre teszünk. A többit a liszthez adjuk. Robot géppel összekeverjük közepes fokozaton, ha szükséges 1-2 ek. hideg vizet adhatunk hozzá.
A tésztát két részre szedjük, külön-külön folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük vagy 20-30 percre fagyasztóba.
Sütés előtt az egyik tésztát 2 mm vastag körlappá nyújtsuk.
A pite formát kikenjük vékonyan vajjal és liszttel megszórjuk. Kibéleljük a pite formát a tésztával és vakon sütjük. (A tésztára egy sütőpapírt terítünk arra babot öntünk és 15 percig elő sütjük.)
Sütés után óvatosan le vesszük a papírt a bab nehezékkel. A tésztát tojásfehérjével átkenjük, hogy a tölteléktől ne ázzon át.
Az előkészített tölteléket az elősütött tésztára halmozzuk. A gyümölcsre szórjuk a cukrot és a citrom levét. Félretesszük.
Elővesszük a másik tésztát és azt is kinyújtsuk 2 mm vastagra. Ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A tetejét kirakjuk a felcsíkozott tésztával, lekenjük a félretett tojással. 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük míg szép piros nem lesz a tésztánk.
Töltelék:
A körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az eszenciával és a sütőben 180 fokon puhulásig (üvegesre) sütjük.
Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése