Sült tarjás pite rókagombával



Elkészítési idő: 60-70 perc
Sütési hőfok: 180 fok, légkeverés 
      Hozzávalók:

       Töltelék:
  •  400 g friss rókagomba
  • 2 szelet sült tarja
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. Olíva olaj
  • 200 ml tejszín
  • 1 tojás
  • 1 mk. só
  • Csipet frissen szárított majoránna
  • ízlés szerint bors

Tészta:
  •  45 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • Fél mk. só
  • Ízlés szerint frissen szárított majoránna
  • 3 dkg porcukor(elhagyható)
  • 1 nagy tojás vagy másfél kisméretű tojás

Piteforma 24 cm átmérőjű.

Elkészítés:
Tészta: 
A kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk a lisztel, majd elkeverjük a porcukorral és a sóval. A tojásokat felverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez.  A majoránnát is hozzáadjuk a tésztához.Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá.A tésztát ketté osztjuk, fóliába csomagoljuk és 20 percre a fagyasztóba tesszük. Sütés előtt az egyik tésztát 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk.

A piteformát kibéleljük és vakon sütjük. (A tésztára egy sütőpapírt terítünk arra babot vagy rizst öntünk és 15 percig elősütjük 180 ° -on).A pitét elősütöttük, óvatosan vegyük le róla a sütőpapírt a babbal.Kenjük meg a tésztát vékonyan tojással, így nem ázik el a tölteléktől. 

Töltelék: 
Még a tészta a fagyasztóban hűl, elkészítjük a tölteléket. 
Az ebédre sütött tarját sóval, fokhagymával ízesítettem. Kis szeletekre daraboljuk a húst. Tegyük félre, amíg a rókagombát megsütjük az olíva olajon. Két gerezd fokhagymát daraboljunk bele és majoránnával, sóval, borssal ízesítjük. Tejszínt keverjük össze a tojással és öntsük a töltelékre. Majd az elősütött pitére halmozzuk. Második gombócot nyújtsuk ki és takarjuk be vele a tölteléket. Kenjük meg tojással és néhány helyen villával szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon.

Sütés 180 °-on,35-40 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
       Buon apetit!


Megjegyzések