Elkészítési idő: 3,5-4 óra
A sparherd begyújtásával kezdjük. Fontos, hogy átmelegedjen minden
része. Így kialakul a főzéshez alkalmas hőmérséklet a sparherd felületén és a
lerni részben is.
Én a sütő megnyitásával dolgoztam végig. A leves zöldségeket a tűztér
felett pároltam, majd vízzel felöntve, forraltam. Ezután a sparherd olyan
részére húztam, ahol csak pötyögött a leves. Ez alatt a
lerben sült az oldalas, félidőben a hajában sült burgonyát lehet sütni.
Zöldséges gombakrém leves
Hozzávalók:
- 250 g csiperke gomba
- 1 nagy szál sárgarépa
- 1 nagy szál petrezselyem gyökér
- 2 db burgonya
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. Olaj
- Só, bors ízlés szerint
- Sűrítéshez kukorica keményítőt használtam 2 nem túl púpos ek.-al.
A megtisztított zöldségeket szeletekre vagy kockákra vágjuk, az olajon
együtt megpároljuk.
Felöntjük 1-1,2 liter vízzel. Ízesítjük. Felforraljuk és félrehúzzuk,
hogy tovább gyöngyözzön a levesünk. A zöldségeket puhulásáig főzzük.
Amikor kész, összeturmixoljuk, esetleg még ízesítjük, ha édesnek
ítéljük.
A keményítővel sűrítjük, majd újra tűzre tesszük, hogy összefőzzük.
Nem kell forralni csak éppen gyöngyözzön. Ha készen áll a tálalásra, lehet
parmezán vagy feta darabokkal díszíteni, pirított kenyérkockával vagy
kétszersülttel kínálni.
BBQ bőrös oldalas
A receptet már többször elkészítettem. A hozzávalókat feleztem, hiszen most csak 5 főre készítettem a menüt.A különbség a sütésben van. A befűszerezett húst, tepsibe raktam és bő 1 dl vizet öntöttem alá. Alufóliával letakartam és 1,5 -2 órán át párolódott a lerniben. A tűzet folyamatosan tartani kell, nekem az apró fával könnyebbnek bizonyult a tűz kezelése. Talán így egyenletesebben lehet tartani a hőmérsékletet.
Ha megpuhult vegyük le a fóliát és kenjük be a BBQ szósszal a hús
minden részét. Ezután toljuk vissza a lerbe, míg a nekünk megfelelő pirulási
színt nem éri el. Vigyázzunk! Forgatni kell, mert a bőre könnyen leragad!
Héjában sült burgonya
Hozzávalók:
- 1 kg közepes, sütni való burgonya,
- 2 dl étolaj
- Só
Közben a héjában sült burgonyát is el lehet kezdeni. Javaslom, a hús
párolása után kezdjük csak sütni, hogy ne hűljön ki idő előtt a burgonyánk.
1,5-2 dl étolajban a negyedelt apró burgonyákat a forró olajba
helyezzük. Előtte, azonban jól csepegtessük le a nedvességet a burgonyáról,
hogy ne fröcsköljön az olajjal való találkozásnál.
Pici sóval, már a sütés elején sózom, így puhul a burgonya, és a
külseje ropogósabb a belseje főttebb lesz, kevésbé szívja magába az olajat.
Egy élmény volt a sparherd-el a főzés!
Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése