Sparherd menü

Elkészítési idő: 3,5-4 óra

 

A sparherd begyújtásával kezdjük. Fontos, hogy átmelegedjen minden része. Így kialakul a főzéshez alkalmas hőmérséklet a sparherd felületén és a lerni részben is.

Én a sütő megnyitásával dolgoztam végig. A leves zöldségeket a tűztér felett pároltam, majd vízzel felöntve, forraltam. Ezután a sparherd olyan részére húztam, ahol csak pötyögött  a leves. Ez alatt a lerben sült az oldalas, félidőben a hajában sült burgonyát lehet sütni.

 

Zöldséges gombakrém leves



                                                

 

Hozzávalók:

  • 250 g csiperke gomba
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 1 nagy szál petrezselyem gyökér
  • 2 db burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. Olaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • Sűrítéshez kukorica keményítőt használtam 2 nem túl púpos ek.-al.

 

A megtisztított zöldségeket szeletekre vagy kockákra vágjuk, az olajon együtt megpároljuk.

Felöntjük 1-1,2 liter vízzel. Ízesítjük. Felforraljuk és félrehúzzuk, hogy tovább gyöngyözzön a levesünk. A zöldségeket puhulásáig főzzük. 

Amikor kész, összeturmixoljuk, esetleg még ízesítjük, ha édesnek ítéljük.

A keményítővel sűrítjük, majd újra tűzre tesszük, hogy összefőzzük. Nem kell forralni csak éppen gyöngyözzön. Ha készen áll a tálalásra, lehet parmezán vagy feta darabokkal díszíteni, pirított kenyérkockával vagy kétszersülttel kínálni.

 

 

BBQ bőrös oldalas



Hozzávalók megtalálhatók a BBQ oldalas receptemnél.

A receptet már többször elkészítettem. A hozzávalókat feleztem, hiszen most csak 5 főre készítettem a menüt.A különbség a sütésben van. A befűszerezett húst, tepsibe raktam és bő 1 dl vizet öntöttem alá. Alufóliával letakartam és 1,5 -2 órán át párolódott a lerniben. A tűzet folyamatosan tartani kell, nekem az apró fával könnyebbnek bizonyult a tűz kezelése. Talán így egyenletesebben lehet tartani a hőmérsékletet.

Ha megpuhult vegyük le a fóliát és kenjük be a BBQ szósszal a hús minden részét. Ezután toljuk vissza a lerbe, míg a nekünk megfelelő pirulási színt nem éri el. Vigyázzunk! Forgatni kell, mert a bőre könnyen leragad! 

 

Héjában sült burgonya


                                               

Hozzávalók: 

  • 1 kg közepes, sütni való burgonya,
  • 2 dl étolaj

 

Közben a héjában sült burgonyát is el lehet kezdeni. Javaslom, a hús párolása után kezdjük csak sütni, hogy ne hűljön ki idő előtt a burgonyánk.

1,5-2 dl étolajban a negyedelt apró burgonyákat a forró olajba helyezzük. Előtte, azonban jól csepegtessük le a nedvességet a burgonyáról, hogy ne fröcsköljön az olajjal való találkozásnál.

Pici sóval, már a sütés elején sózom, így puhul a burgonya, és a külseje ropogósabb a belseje főttebb lesz, kevésbé szívja magába az olajat.

 

Egy élmény volt a sparherd-el a főzés!


Buon appetito!

 

Megjegyzések