Nagymamám mákos beiglije





Elkészítési idő: cca. 3:10 perc

Tészta elkészítése+kelesztés: 60 perc

Töltelék elkészítés, mákdarálással: 30 perc

Tészta betöltés és 2.-ik kelesztése: 60 perc

Sütési idő: 35-40 perc

Sütési hőfok: 150 fok

 

Hozzávalók:

Tészta

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl házi tejföl
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelék 1 rúd beiglihez (30cm)

  • 10 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • (2 ek. Szilva lekvár)
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 db bio citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál mazsola ( rumban ásztatott )

  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • 1,5 db bio citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál mazsola ( rumban ásztatott ) 

 

A fenti tészta mennyiségből 6, nagyjából 26-30 cm-es rudak lesznek.

 

Elkészítés:

Minden alapanyag, szobahőmérsékletű legyen!

A tészta alapanyagait előkészítjük. A lisztet átszitáljuk és bele morzsoljuk a margarint. A langyos tejben a cukrot felolvasztjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a száraz, majd a folyékony alapanyagokat. Én gépi dagasztással dolgozom ki a tésztát. Könnyű, kelt tésztát kell kapjunk.

A kelesztő tálban hagyom, letakarva és meleg helyre teszem. Nagyjából 60 percre.

Addig elkészítem a tölteléket. Mi nem szeretjük a diós beiglit, ezért minden rúd mákos. A diós változatnál is ugyanaz az eljárás módja.

A darált mákot a cukorral, citrom héjjal, mazsolával főzéshez előkészítem. Annyi tejet kell hozzáadni, hogy morzsalékos legyen a töltelék. Különben szétreped a sütés folyamán a tésztánk.

Folyamatosan kevergessük, alacsony hőfokon, mert könnyen letapad. Ha kész a töltelék, hagyjuk hűlni.

Visszatérünk a tésztához. 6 db gombócra szedjük, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Nagyjából 3 mm-re, mert a 2.-ik kelesztésnél éppen jó vastagságú lesz a tésztánk.

Próbáljuk meg téglalap alakúra nyújtani, a szélektől, körben 1,5 cm-re ne tegyünk tölteléket. Így könnyebb feltekerni, a végeit be hajtani. Tapasztalatom szerint így nem reped meg.

Ha mind a 6 gombócot betöltöttük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, úgy 1,5 cm-re egymástól. Sütés alatt majd szépen összedagadnak.

A sütőt 150 fokra melegítsük elő.

Visszatérve a tésztánkhoz, tojással kenjük meg és villával 5-6 centinként szurkáljuk meg, hogy a töltelékből sütés közben a nedvesség távozhasson.

Ha meg vagyunk vele, tegyük hűvös helyre 30 percre, ezután ismételjük meg a tojássárgájával, és újra 30 percre tegyük vissza a hűvösbe.

Ha letelt a 60 perc, jöhet a sütés. 35-40 percig süssük. Ha a teteje szépen, egyenletesen barnul a belseje sem marad nyers. A tűpróbát megéri elvégezni, ha már ilyen sok munkánk van benne.

Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Higgyék el, megéri elkészíteni. Nagyon lágy az egész sütemény és napokig eláll, letakarva.

Bátran készítsék el!

Buon apetit!

Megjegyzések