Sós perec sajttal vagy köménymaggal

 


Sütési hőfok: 180
Sütési idő: 10-12 perc/ tepsi
 

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg margarin
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 mk.cukor
  • 1 púpos teáskanál só
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg trappista sajt
  • Fél csomag egész köménymag
 

Elkészítés:

 
Langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut szitáljuk egy nagyobb keverőtálba a lisztet és morzsoljuk el a zsírral, margarinnal, sóval. Jó morzsalékos legyen, kézzel vagy késes robotgéppel is csinálhatjuk.
Ha meg van, adjuk hozzá az élesztőt, a tejfölt. Jó alaposan dolgozzuk össze. Nehéz vele, hiszen 1 kg liszt nagy mennyiség. Szépen összeáll, és kellemes, puha állagú tésztát kell kapjunk.

Pihentetjük 1 órát.

Addig reszeljük le a sajtot, verjük fel a tojásokat a kenéshez és a sütő tepsit kenjük ki margarinnal és lisztezzük le.

Melegítsük elő a sütőt.

Én, megfeleztem a tésztát, így könnyebb vele dolgozni. Enyhén kell lisztezni a nyújtódeszkát, van annyi zsiradék a tésztában, hogy nem tapad le.
Nyújtsuk ki 5 mm vastagra és szúrjuk ki perec formával. Kenjük le tojással, szórjuk meg sajttal vagy köménymaggal. Mehet az előmelegített sütőbe, 10-12 percre.

Nekem, 5 tepsivel lett.

Buon appetito!

Megjegyzések