Sütési
hőfok: 180 fok
Sütési idő:15-16perc
Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- Csipet só
- Cirka: 1,5 dl házi szilvalekvár
- 150-200 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A liszttel összemorzsoljuk a hideg vajat, és a sót. Ha nagyjából összeállt, mehet bele a tejföl.
Én házi készítésűt használtam, kicsit zsírosabb, de sokkal jobb lesz a tészta állaga.
A liszttel összemorzsoljuk a hideg vajat, és a sót. Ha nagyjából összeállt, mehet bele a tejföl.
Én házi készítésűt használtam, kicsit zsírosabb, de sokkal jobb lesz a tészta állaga.
Jól
összedolgozzuk, majd 10-15 percig pihentetjük.
Addig 2 sütő tepsit, sütőpapírral béleljünk ki. A sütőt melegítsük elő.
Csak szilvalekvárral töltöttem meg, de lehet cukros darált dióval vagy mákkal. Személy szerint, megfőzném a diót és a mákot is (lásd: Nagymamám mákos bejglije)
Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 2-3 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki körformára, 5 cm-es pohárral.
A körök szélét nyomkodjuk le az ujjunkkal, töltsük be a szilvalekvárral. Egyhez, úgy fél mokkáskanálnyit teszek bele. Így a félbehajtásnál nem folyik ki. A félkör szélét nyomkodjuk össze, majd kifli formára igazítsuk.
Ha megsült az első adag, forgassuk a vaníliás porcukorba, szedjük ki és hűtsük le. Majd dobozba téve, néhány nap múlva fogyaszthatjuk is, ekkor már igazán finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése