Habkönnyű farsangi fánk




Elkészítési idő kelesztéssel: 1:30 perc

 

Hozzávalók:

 

  • 500 g liszt
  • 45 g kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 g élesztő
  • 3 dl magas zsírtartalmú tej
  • 2 db tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 3 cl rumaroma
  • 3 tk. házi barack vagy alma pálinka
  • Csipet só
  • 0,5 l olaj

Elkészítés:

 

Ahogy már többször is írtam, minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.

Mérjünk ki mindent, ha megvan, kezdhetjük.

A tejből langyosítsunk meg 1 dl mennyiséget, adjunk hozzá 1 tk. cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt.

Egy mélyebb tálban keverjük ki a langyos tejet a tojás sárgát az olvasztott vajat a maradék cukrot a rumaromát és a pálinkát.

A lisztet szitáljuk át egy dagasztó tálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd a tejes keveréket, pici sóval.

Dagasszuk ki jó alaposan a tésztát. Kézzel dolgozzunk még rá. Enyhén lisztezzük be a kelesztő tálat és a gombócba formált tésztát rakjuk bele, fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük langyos helyen 30 percig.

Majd újra dagasszuk át és újra 30 percig pihentessük.

Ha megvagyunk és kicsit több mint duplájára kelt, nyújtsuk ki nagyjából 1 cm vastagra. Egy nagyobb szájú pohárral szaggassuk ki. Ameddig melegszik az olaj, fedjük le nyirkos, de nem vizes konyharuhával.

A maradék tésztából próba sütést végezzünk, ha kellően meleg kezdhetjük a sütést.

Az ujjunk hegyével a korongok közepére nyomjunk mélyedést és ezzel lefele süssük fedő alatt 2-2,5 percig arany barnára, majd fordítsuk, de már fedő nélkül süssük tovább.

Lekvárral, porcukorral ízesíthetjük.

Buon appetito!

Megjegyzések