Elkészítési
idő kelesztéssel: 1:30 perc
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 45 g kristály cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 25 g élesztő
- 3 dl magas zsírtartalmú tej
- 2 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 3 cl rumaroma
- 3 tk. házi barack vagy alma pálinka
- Csipet só
- 0,5 l olaj
Elkészítés:
Ahogy
már többször is írtam, minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.
Mérjünk
ki mindent, ha megvan, kezdhetjük.
A
tejből langyosítsunk meg 1 dl mennyiséget, adjunk hozzá 1 tk. cukrot, majd
morzsoljuk bele az élesztőt.
Egy
mélyebb tálban keverjük ki a langyos tejet a tojás sárgát az olvasztott vajat a
maradék cukrot a rumaromát és a pálinkát.
A
lisztet szitáljuk át egy dagasztó tálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt,
majd a tejes keveréket, pici sóval.
Dagasszuk
ki jó alaposan a tésztát. Kézzel dolgozzunk még rá. Enyhén lisztezzük be a
kelesztő tálat és a gombócba formált tésztát rakjuk bele, fedjük le tiszta
konyharuhával és kelesszük langyos helyen 30 percig.
Majd
újra dagasszuk át és újra 30 percig pihentessük.
Ha
megvagyunk és kicsit több mint duplájára kelt, nyújtsuk ki nagyjából 1 cm
vastagra. Egy nagyobb szájú pohárral szaggassuk ki. Ameddig melegszik az olaj,
fedjük le nyirkos, de nem vizes konyharuhával.
A
maradék tésztából próba sütést végezzünk, ha kellően meleg kezdhetjük a sütést.
Az
ujjunk hegyével a korongok közepére nyomjunk mélyedést és ezzel lefele süssük
fedő alatt 2-2,5 percig arany barnára, majd fordítsuk, de már fedő nélkül
süssük tovább.
Lekvárral,
porcukorral ízesíthetjük.
Buon appetito!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése