Zserbó

 


Elkészítési idő: 40 perc

Sütési idő: 35-40 perc

Sütési hőfok: 180, és 150 fok

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 250 dkg Rama margarin
  • 10 dkg zsír
  • 2 dkg élesztő én por élesztőt használtam
  • 1 dl tej, ha nyers élesztőt használunk
  • 1 tk cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tk.szódabikarbóna
  • Csipet só

 

Töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 6-8 ek cukor
  • 4 dl barack lekvár

 

Csokoládé máz:

  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek víz
  • 1 ek étolaj

 

Elkészítés:

Az alapanyagokat kimérjük a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a porélesztővel.

Ha mégsem ez használjuk, akkor langyos cukrozott tejben futtatjuk az élesztőt és ezt adjuk a liszthez.

Összekeverjük a többi hozzávalóval. Jól dolgozzuk ki, hogy könnyű legyen a kelése.

Meleg helyen kelesztjük 30-40 percig.

Addig a diót ledaráljuk és a cukorral összekeverjük.

Egy tepsit (40*25 cm) kikenünk margarinnal és liszttel szórjuk.

Ha megkelt a tészta 4 cipót formázunk belőle, kinyújtjuk egyenként 2-3 mm vastagságúra.

Az első lapot beletesszük a tepsibe, lekvárral nem túl vékonyan megkenjük, erre szórjuk a cukros diót, majd a következő tésztalapot ráhelyezzük és ugyan így járunk el. Az utolsó, 4.-ik lapot ráhelyezzük a tetejére és az előmelegített sütőbe toljuk.

180 fokon sütjük 20 percig, majd lejjebb vesszük 150 fokra.

Aranybarna színt kap végezzünk tűpróbát.

Ha megsült a tészta vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

Addig elkészítjük a csokoládé mázat.

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaót. Szükség szerint adjuk hozzá a vizet. A végén pedig az étolajat, hogy fényes legyen a máz.

Óvatosan vonjuk be vele a tészta tetejét és hagyjuk hűlni, így a szeletelés könnyebb lesz.

 

Jó étvágyat!

Megjegyzések