Karácsonyi mézes puszedli





Elkészítési idő:

Tészta begyúrás:10-15 perc

Tészta sütés: 4 tepsi *11 perc

Cukor máz kenése: 4* 8 perc

Sütési hőfok: 180 fok

Tészta hozzávalók:

  • 75 dkg rétesliszt
  • 15 dkg búza finom liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 púpos tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 púpos tk. szódabikarbóna
  • 4 tk. jó minőségű kakaópor
  • 1 tk.frissen reszelt gyömbér
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 260 ml házi méz
  • 2 ek.tejföl

Máz hozzávalók:

  • 2 db tojás fehérje
  • 360 g porcukor
  • 2 tk. étkezési keményítő

Elkészítés:

 A sütőt melegítsük elő.

Szobahőmérsékletű legyen minden alapanyagunk.

A tésztához kimérjük a hozzávalókat egy keverőtálba. Majd alaposan összekeverjük. Ha kézzel dolgozunk, a kéz melegétől megolvad a méz ragadni fog a kezünkhöz.

Ha kész a tészta, készítsük el a mázat.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd a keményítőt adjuk hozzá és a porcukrot 3-4 részletben. Dolgozzuk össze a habverővel. Egy ragacsos, csöpögős mázat kell kapjunk.

Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a puszedli gombócok.

Én nagyjából egy teáskanál mennyiségű tésztából készítettem a gombócokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lehetőség szerint legalább 2 cm távolságra helyezzük, mert a duplájára nőnek, sütés alatt.

Ha megsültek, szépen repedezik a teteje.

Vegyük ki és tegyük be a következő adagot. Nekem 4 tepsivel lett.

Még melegen kenjük meg a mázzal. Ne sajnáljuk, hiszen bőven elég lesz.

Buon apetit!

Megjegyzések