Hagyományos krumplifőzelék, fűszeres csirkemell darabkákkal


Elkészítési idő: 40-45 perc


Hozzávalók:

  • Fél kg közepes burgonya
  • 2,5 dl tejföl
  • 4 púpos ek. liszt
  • 1 db tojás
  • 3 db babérlevél
  • Só, ízlés szerint
  • 1 tk ecet vagy friss fél citrom leve

Fűszeres csirkemellhez:

  • 20-25 dkg csirkemell
  • 1 tk.Pirospaprika
  • 1 mk. Só
  • Bors

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk hideg vízben.

Egy edénybe sós, hideg vizet készítünk és babérlevelet, én vékonyabb karikára vágom a burgonyákat és puhára főzöm. Míg fő a burgonya, előkészítem a tejfölös habarást és a húst.

A húshoz elkészítem a fűszerkeveréket. Egyszerűen a paprikát a sót és a borsot összekeverem és a kockára vágott húst bele forgatom. Majd kevés olíva olajon megsütöm. Fedő alatt, fehéredésig és fedő nélkül folytatom, míg nem kap egy kis színt.

A tejfölt üvegtálba szedem és kézi habverővel összetöröm, majd hozzá adagolom a lisztet.

Ha megfőtt a burgonya figyeljünk a főző lé mennyiségére. Éppen hogy ellepje a krumplit, ha valamivel több a lé, szedjük ki és tegyük félre, ha kellene a sűrítés után hígítani tudjunk vele.

Lehúzom a tűzről, újra átkeverem a habarást, annyi alap lével, hogy csomó mentesen hozzá öntsem a főtt krumplihoz. Sóval ízesítem és alacsony hőfokon kevergetem tovább. Ha sűrű hígíthatjuk a félre tett alap lével.

A tojást felverjük és folyamatos keverés mellett hozzá locsoljuk. Sűrítő szerepe van a tojásnak, de ha ügyesek vagyunk és nem főzzük a tojást meg, akkor a főzelék színét is meghatározza.

Ha lassan kész, hozzá adjuk a citrom levet. Ettől nem csak savanykás, de selymesebb is lesz a főzelékünk.

 

Jó étvágyat!


Megjegyzések